Tuesday, June 23, 2015

Salmo Thrill RBL de 9cm - Review = mai bun pt salau decat pt avat (pe Dunare)

Salmo Thrill RBL de 9cm - Review

Desi pretul este foarte piperat (50 de lei), se zice ca voblerul asta a fost creat special pt avat, insa eu am prins cu el mai multi salai decat avati - de fapt am prins cu el un singur avat (2,3kg, seara tarziu - cand deosebirea fata de obletele real nu mai sare la fel de bine in ochi ca ziua intr-o apa relativ limpede ca a Dunarii).

Probleme

Cea mai mare problema la modelul de 9 cm este ca se incurca in fir. Este mai dificil de lansat decat modelul de 7cm, iar pentru a preveni incurcarea in fir trebuie oprit exact cand voblerul trebuie sa loveasca/atinga apa - astfel veti preveni majoritatea incurcarilor cozii voblerului in fir.

A doua mare problema este ca in lansari voblerul se invarte in aer destul de repede, mai ales cand vreti sa aruncati departe - nu ca ati face lansari de 100m, dar fata de modelul de 7cm puteti castiga 10-15m. Conteaza cand avatul sau alti pesti rapitori ataca in curenti aflati la 30 sau 40m, ori chiar mai mult.

Daca la modelul de 7cm obtineti cu usurinta lansari lungi (cu coada inainte pt ca voblerul sa se frece cat mai putin cu aerul) aruncand in genul catapultei, sau chiar prin biciuire, ei bine la modelul de 9cm nu merge stilul asta (pe o lanseta cu varful relativ rigid). Pot spune ca lansarile lungi si stabile in aer, cu coada inainte, le obtin de regula folosing mai mult varful lansetei, dacat intregul bat. De multe ori nu-mi ies aruncarile ideale, dar oprirea voblerului deasupra apei (in timpul lansarii), previne de cele mai multe ori incurcarea sa in fir.

Eficienta

Am luat modelul RBL pt ca am considerat ca seamana cu obletele, dar m-am inselat. Mai degraba modelul OB (e pe lista de achizitii); pentru ca obletii au niste tente verzui, modelul OB poate merge mai bine la avat. Eu am reusit sa pacalesc un avatoi la 2,3 kg seara foarte tarziu, cel mai probabil pt ca nu se mai vede la fel de bine in apa ca in timpul unei zile insorite.

Tot pe linia vazului dificil al pestelui, tin sa evidentiez ca Salmo Thrill RBL de 9cm merge de minune la salau, cu exceptia intunericului (atunci cred ca face foarte usor diferenta fata de obletele real). Se pare ca salaul nu vede bine ziua sau pe inserate, iar modelul RBL il pacaleste foarte usor (cred ca de cand a trecut prohibitia am luat peste 15 salai sariti de 1kg - pe cei din gama 400-900g nu-i iau in calcul).

Pare a fi un vobler creat pentru curenti, ori cel putin eu am prins cu el numai in curenti, atat din larg, cat si de langa mal.

Alte plusuri tin de faptul ca puteti sa evitati pestii mici (genul avatilor pana in juma' de kg), vibreaza foarte marunt, si recuperat relativ rapid (deci nu prea repede) si cu varful lansetei ridicat obtineti niste oscilatii lente in plan vertical, cat de cat seamanatoare cu cele ale pestilor reali.

Am incercat sa prind cu el somn (cand sarea la suprafata ca nebunul), dar fara succes. Nu stiu cum s-o comporta la stiuca, dar daca prind vreuna o sa actualizez articolul.

Bafta la peste!

Sunday, June 14, 2015

Somn prins la popper

Somn prins la popper

Eheeee, si iata ca am reusit sa prind si eu primul somn pe Dunare...

Dupa ce s-a terminat prohibitia am prins canci peste, doar frecus din partea avatilor mici, unii putin mai mari decat voblerele. Adevarul e ca Dunarea a scazut puternic in zona Harsovei, cam cu 20-30cm pe zi, iar in astfel de situatii pestele se retrage spre zonele adanci, de regula spre mijlocul Dunarii, unde n-ai cum sa ajungi cu lanseta de pe mal.

Si totusi, azi am stat mai mult, cu  mult peste ora 22:30 (cat stau de obicei), pana cand a inceput sa fiarba Dunarea de atacurile rapitorilor, cam de la vreo 30m distanta spre mijloc. Nu stiam ce peste este. Banuiam ca e avat, datorita atacurilor brutale asupra maruntisului, dar putin dupa ora 12 noaptea am aflat ce rapitor era: somn.

Incercasem toate nalucile: mai zgomotoase, mai discrete, mai de suprafata, mai de adancime si... nimic. Doar un vobler (un popper de 18g - Sakura Pop'N Dog) mai ramasese netestat. La prima aruncare in curent, deja am avut primul atac (ratat), exact in momentul cand voblerul a plescait pe apa. La al doilea lanseu, tot dupa ce voblerul a plescait, s-a si repezit. De data asta l-am agatat, iar spre mal am adus cu monofilament de 0,25 un somn de 3,8kg, fara prea mare greutate (desi initial credeam ca e un salau la 1kg).

Am un tambur deja pregatit cu 0,30 (16kg forta), dar nu mai arunc departe. Asa ca tot cu 0,25 o sa dau serile urmatoare.

In fine, in nici 10 minute am agatat alt somn, probabil de cap ca am adus la mal niste urme de piele pe ancora. apoi aproape pana la 4 dimineata am tot sperat sa mai iau unul, dar degeaba. Am avut in total 6 sau poate chiar 7 atacuri pe vobler, exact in momentul cand acesta plescaia pe apa, dar cred ca problema este ca voblerul este un pic cam gros, iar plutitor fiind, probabil ca in momentul atacurilor voblerul aluneca pe primele valuri provocate de atacul somnului si rateaza (ca alta explicatie nu am).

In rest... canci salau, parca era paralizat de frica sa nu-l haleasca somnii.

Per total: super distractie si megasperante...

ps: cota este de 328cm (in scadere su 32cm), apa are 22 grade Celsius si este prima zi de luna noua.