Thursday, March 26, 2015

Mulineta Daiwa Crossfire A 2500 FD - Review

Ieri, alaturi de alte jucarii pt spinning, mi-a sosit in colet si Daiwa Crossfire A 2500 FD. Am testat-o pe Dunare ieri, pe seara si azi, de dimineata.

Deci, hands on experience

Sar peste caracterisiticile mulinetei Daiwa Crossfire A 2500 FD, le gasiti pe Google pe nshpe mii de site-uri, orice taranoi cu clase cat un politist 2 clase poate sa le gaseasca pe net asa ca nu mai pierd timpu' cu asta.

Prima problema:
Sa incepem cu firul. Ei bine, de aici porneste dezamagirea si principala problema: asezarea firului pe tambur:



Pai ce plm e asta frate? E o Daiwa de 150 lei (~35 euro), nu o bomba de 20 de lei luata din piata, care oricum aseaza aproape perfect firul pe tambur. Cum e posibil sa mai vinzi in masa seria Crossfire A 2500FD cand firul ajunge spre marginea din varf la 1 mm iar la baza tamburului ai minus 5-7 mm? Asezarea firului in modul asta inseamna multe peruci daca nu ai grija sa mulinezi aproximativ in aceeasi tensiune. De fapt, de dimineata, m-am trezit cu ditamai peruca intre mulineta si primul inel (de la baza) al lansetei.

Din punctul asta de vedere ti-o furi cu varianta de la Crossfire. Trebuie sa mai iau o mulineta pt alta lanseta, dar in mod sigur varianta Crossfire n-o voi alege. Versiunea mai ieftina (Sweepfire - cu vreo 30%) nu mi-a facut astfel de probleme la tambur.

Se pare ca problema cu peruca (ce apare intre mulineta si inelul mare al lansetei) apare doar cand ai tamburul plin.

A doua problema:
Tamburul de rezerva (de plastic/nylon/ABS sau cum plm i-o zice) are o dunga/linie incretita pe marginea de sus a tamburului, pe "buza", probabil de la turnare. A trebuit sa i-o pilesc usor ca sa nu-mi agate firul in lanseuri. Pacat, pt ca detaliile astea eclipseaza dramatic mulineta, chiar daca pe partea de functionare a mecanismelor este ireprosabila, chiar peste multe asteptari.

A treia problema:
Manerul (cel de care prinzi cu mana) nu este proiectat cum trebuie, scoate uneori in zgomot usor de tacanic cu fiecare rotire.

In rest... cam atat cu problemele.

Deci, am folosit-o ieri seara vreo 2 ore si de dimineata vreo 4 ore, pe Dunare, in curenti de apa foarte puternici, cat si in zone mai linistite. Diferenta intre Crossfire si vechea mulineta (Daiwa Sweepfire) este uriasa, mai ales in curentii foarte rapizi, cei trei rulmenti din dotarea Crossfire A isi fac treaba impecabil, iar mulinatul este foarte silentios, aproape ca nu se simte tensiunea generata de apa asupra nalucilor.

Daca ai tamburul plin vei fi foarte multumit de lanseurile lungi (arunc mult mai departe decat cu Sweepfire - am utilizat acelasi fir si aceeasi lanseta pt comparatie), doar ca poti oricand sa ai surpriza unei peruci din cauza asezarii proaste a firului pe tambur (initial m-am gandit sa asez firul manual pe tambur, doar ca dupa prima lansare ramaneam cu fir in plus din cauza asezarii ulterioare).

Returnare?
M-am decis sa nu. O data ca mai am vreo jumatate de luna pana in prohibitie si... nah hai sa profit de faptul ca a inceput sa rapeasca avatul pe Dunare - n-am timp de asteptat pt a o trimite inapoi si sa astept iar dupa alta - cine stie ce probleme o mai avea si aia...

Apoi, exceptand problemele de mai sus, m-a impresionat foarte mult felul in care mulineta se comporta pe Dunare. N-am reusit sa prind un avat mai mare de 1kg sa vad cum se comporta cu pesti mari, dar.... tinand cont de cat de silentioasa este... e o bijuterie (murdara de noroi).

Merita s-o cumperi?
Uita-te spre altceva! Sau cel putin asta e parerea mea despre Daiwa Crossfire A 2500 FD...

update:
Mi-a soptit cineva ca asezarea firului in acest mod ar fi denumita de Daiwa "conicitate inversa". PRO: arunci mai departe; CONTRA: peruci mari si dese.

update:
Dupa nici 30 de iesiri mi s-a taiat galetul, desi am avut mereu grija sa nu fie blocat (curatat/uns/etc). Daca-mi luam 3 mulinete la 50 de lei, pun pariu ca cei trei galeti durau mai mult de 200 de iesiri. E clar, o sa incerc Shimano, iar daca si ala e de cacat, atunci o dau pe ieftinaciuni la capitolul mulinete ca Dunarea are curenti puternici si provoaca uzura rapida.

ps: oare cat ma ofticam daca imi luam o mulineta Daiwa la 300-600 de ron pt ca apoi, in cateva zeci de iesiri, sa mi se taie galetul?

Wednesday, March 25, 2015

Salmo Thrill RBL de 7cm - Review = cel mai bun vobler pt avat (pe Dunare)


Azi mi-am primit jucariile pt spinning si pescuit la somn. Am iesit nerabdator pe Dunare in vechiul curent de apa sa incerc noile naluci. Desi a fost un vant groaznic, dintre toate voblerele, doar Salmo Thrill-ul de 7 cm a prins un avat aproape de kg.

Modelul RBL de la Salmo Thrill imita perfect obletele (hrana de baza a avatului). Sunt dezamagit pt ca este foarte greoi, cred ca e facut dintr-un plastic tare imbracat intr-un fel de sticla, ceea ce-l face sa coboare pe fundul apei foarte repede - adica poti sa-l pierzi f repede agatat in stanci, radacini sau crengi. L-am testat foarte precaut la inceput sa vad cum se misca in apa, fara a fi impresionat, mai ales ca pretul sau este de 27 de lei.

In fine, m-am decis sa arunc cu el in larg si sa recuperez rapid cu varful lansetei ridicat. La al doilea lanseu cu Thrill-ul am luat un avat. Toate celelalte naluci n-au reusit sa le capteze interesul, insa Thrill-ul de 7cm si-a dovedit eficienta mult laudata deja.

De notat ca recuperat la viteza mare voblerul vibreaza marunt, iar uneori poate plonja scurt precum obletii ce simt apropierea unui peste rapitor (probabil ca devine foarte convingator in situatiile in care avatii urmaresc prudenti voblerul; de multe ori muream de ciuda cand vedeam avatii urmarind oscilantele Kastmaster pana langa mal - se pare ca voblerul asta rezolva problema, sau cel putin asta e parerea mea despre Salmo Thrill RBL de 7cm).

Am incercat si varianta de 9cm de la Salmo Thrill, dar fara succes. Nu se comporta in apa precum cel de 7cm. La fel, in aer nu are stabilitatea celui de 7cm cand este lansat pe distante mari, mai ales daca ai un pic de vant din lateral. Plus ca din 10 lansari, cam de 5-6 ori il recupereti cu firul agatat aiurea de ancore, iar voblerul nu mai evolueaza cum trebuie. Pacat! Speram la lanseuri lungi si precise, dar se pare ca Salmo Thrill-ul de 7cm ramane campionul intre cele doua variante.

La urmatoarea comanda o sa cumpar mai multe modele RBL de 7cm (ca rezerva, pt ca fiecare vobler are o viata - pe care eu o masor in numarul si kilogramele de rapitor prins).

ps: cota 478cm si 7,5 grade Celsius - se zice ca de la 10 grade incepe sa manance avatul bine

Tuesday, March 24, 2015

7,5 grade Celsius sau cand se da Startul la Spinning pt Avat pe Dunare

Cand se prinde avat pe Dunare primavara - martie
Azi Dunarea a avut tot 7,5 grade, iar cota a scazut putin (la 484cm - doar 10cm diferenta). De dimineata am iesit cam tarziu pe apa (cam pe la 7), insa suficient sa vad ca doi avati mari au sarit in larg, cam la vreo 100m si ceva. Cine stie ce o fi fiert Dunarea de avati pe la vreo 6... N-am luat nimic.

Am iesit si seara, vreo ora. Batea un vant de incretea valurile Dunarii incat mi-am dat seama ca n-o sa prind ceva. Am iesit sa fac ceva miscare, macar...

Culmea, dupa cateva lanseuri fara succes cu un pestisor de guma cu nuante de ceva rosu (3 lei in piata - insa avatul, stiuca si salaul il savureaza - nu stiu de ce, probabil din cauza ca are bataia cozii f marunta), am pus un Kastmaster (oscilanta la vreo 20g) si... de la primul lanseu hop si avatul.

Maine dimineata, f devreme, sper sa incerc alt loc, cu niste curenti si mai puternici, de unde am aflat ca un bastinas localnic a facut genocid printre avatii mari (ce-i drept, in toamna, nu primavara).

Concluzia: se pare ca putem iesi la spinning la avat abia cand apa atinge 7,5 grade Celsius, cam in ultima saptamana a lui martie si-l cautam in marginea curentilor (de apa) puternici.

Monday, March 23, 2015

Primul Avat pe Dunare in 2015


Azi Dunarea a avut 7,5 grade Celsius, cota de 494cm, iar pe seara am iesit la Dunare pe motiv ca in piata am vazut scrumbie (n-am vazut niciodata scrumbie de 20-30cm). Asa ca mi-am luat o taparina si dupa cateva zeci de lanseuri insistente am trecut pe vobler (o bomba de la Baracuda la 7 lei). Am dat ce am dat si o data un atac spectaculos, ca-n filmele de pe YouTube, mi-a inhatat voblerul. Ma rugam la D-zeu sa nu fie marlita (stiuca pana in kg), dar la mal am vazut ca era avat (nici asta rasarit - cam la juma' de kg).

Am mai insistat vreo ora, dar nimic. Maine dimineata sper sa ma prezint pe Dunare imediat ce se cracaneaza de ziua, in marginea aceluiasi curent puternic, sa vad daca avatii (ce activeaza cam intre 7 si 9), chiar au iesit la vanatoare sau... ce am prins azi a fost doar un simplu accident de seara (oricum seara se prinde cam rar avat).

Thursday, March 12, 2015

Ghiolurile par inutile cand Dunarea e la cote mari


Azi am mers la Bazin, un fel de mini lac creat pe vremea lu' Ceausescu pt manipularea marfurilor ce ar fi trebuit sa se desfasoare masiv in zilele noastre in ceea ce ar fi trebuit sa fie santierul naval Carsinav - Harsova (au avut tiganii romii grija sa dispara cam tot ce-i de "fer" bre, mai putin macaralele care cantaresc cateva zeci de tone - cine stie cati or fi facut hernie prin juru' lor). 

In fine sa revenim la pescuit! Deci, m-am dus la Bazin ca-i apa linistita, iar la cote mari pestele se retrage in ghioluri sau in padurile inundate. Numai ca plasele/setcile (vreo 5-6 la numar) si-au dovedit prezenta si fie au capturat pestele mai ratacit, fie l-au pus in garda pe restul... N-am luat nimic (la viermusi), desi tot azi am vazut cativa micro obleti (daca-i pot numi asa), Dunarea avea 6 grade Celsius si cota de 508 cm.

Sa se puna pestele in miscare? Normal de la 8 grade Celsius iese din adancimi...

Sunday, March 8, 2015

Pescuit la Platica pe Dunare


N-am pescuit niciodata la platica, iar cum anul asta nu am luat nimic la rapitor (am cautat avatul in special - la spinning), am zis sa incerc si eu la stationar, la viermusi, unde de obicei trage platica.

Mi-am luat ieri o cutiuta de viermusi, iar de dimineata pe la vreo 6:30 eram pe malu' Dunarii, cu doua lansete. Fara succes am folosit plumb culisant de 80g pt ca tot mi-l lua curentul. Am folosit buchet de viermusi pe ace cre' ca de 8 si am reusit in doua ore sa gasesc agatate doua platicute aproape cat palma. Nu mi-am dat seama cand au tras (desi varfurile lansetelor sunt foarte sensibile - probabil din cauza plumbului - interesant e ca mai usor nu pot pune pt ca-l ia curentul imediat).

In fine, de notat este ca la 6:30 sarea platica pe Dunare, ceea ce m-a determinat sa incerc putin si la spinning (se pare ca-i inca prea frig pt rapitor).

Cota Dunarii a fost de 452 (f mare adica) iar temperatura de 5,5 grade Celsius.

Thursday, March 5, 2015

Pe Luna Plina nu trage pestele (pe Dunare)?


M-am apucat de spinning anul trecut, pe la sfarsitul lunii iunie. Totusi, in primele 3 luni am observat ca in fiecare luna sunt 3-5, poate chiar 6 zile cand pestele nu musca deloc (rapitor sau pasnic: ma refer in special la salau, avat, stiuca, crap, caras, platica si scobar).

Mai mult, suspiciunea mi-a fost confirmata si de un localnic (ce si-a petrecut o parte din viata pe mare), ba chiar si de observatiile facute asupra rezultatelor complet nule ale pescarilor de zi (eu obisnuiesc sa pescuiesc noaptea pe inserate sau inainte de rasaritul soarelui).

In fine, lunile au trecut si pana s-a terminat 2014 se pare ca luna plina a anulat pofta de mancare a pestilor, pe zi sau noapte.

Totusi, un alt localnic (pescar de noapte obsedat de somn) mi-a spus ca somnul mananca cel mai bine pe luna plina, in special intre orele 23 si 03. Ramane sa ma conving din iunie, ca tot mi-am luat lanseta si mulineta special pt pescuitul somnului, cand va veni luna plina o sa incerc...

Wednesday, March 4, 2015

Spinning dupa Avat la 6 grade Celsius

Spinning dupa Avat la 6 grade Celsius
Azi nu voiam sa ies la incercat aiurea apa, insa cand am vazut pe net ca Dunarea are 6 grade Celsius in zona mea (plus soarele de primavara)... am zis sa incerc, ca poate am noroc ca anu' trecut, sa iau avat la 6 grade, chiar daca apa e in crestere (cota 406).

Desi imi planificasem sa plec dupa ora 16, m-am hotarat s-o tai spre Dunare la 10 (pt ca cei de la ENEL au intrerupt energia electrica sa faca nush ce lucrari - deci nu puteam lucra de acasa fara curent electric). Mi-am luat batul de la Baracuda (Vampire 2,7m), rucsacul cu naluci si am luat-o la pas spre Dunare. Era asa un soare frumos si o adiere abia perceptibila a vantului ca incepuse sa creasca inima in mine ("sigur il prind la adanc" - zic eu...).

Numai ca... planul de acasa nu se potriveste cu cel de la targ: ajuns pe malul Dunarii batea un vant dinstre vest de incretea valurile Dunarii cu vreo 20-30cm. Fuck!!! Era clar ca n-o sa iau avat nici azi.

In fine, arunc de cateva ori in curentul puternic (ca sa nu-mi para rau ca n-am aruncat si acolo), apoi ma mut cu vreo 150m mai spre vest, inspre niste stanci (Canaralele Harsovei, zona "Ferestre" ii spun localnicii) ca sa fiu ajutat de vant sa pot arunca departe spre o zona cu un urias anafor unde vara se prind pe fund salai si avati peste kg (numai pe fund). Apropo, mi-a zis un bastinas localnic ca in acel loc a prins un tigan cineva cativa morunasi acum 3 zile - morunasul nu-i "pui de morun" (cum credeam si eu o data).

Arunc si arunc si arunc, si mai intre ape si mai la suprafata, mai incerc si un Mepps argintat (atasat in prelungirea unui Kastmaster de 42g), apoi o stiuca de guma ce bate frumos din coada si reusesc sa iau doar scoici de pe fundul apei. Aproape la fiecare aruncare si recuperare de pe fundul Dunarii luam cate o scoica, asa de multe ca daca le strangeam cred ca puneam de o gustare (n-am mai mancat scoici de mic - nici nu mai stiu ce gust au - poate caut o reteta culinara pe net).

Urmatoarea iesire: cand o ajunge Dunarea la 7 grade Celsius...

Tuesday, March 3, 2015

Spinning dupa Avat la 5 grade Celsius


Cica azi e o baba (una din cele 9, parca, ale lunii martie), iar cum de dimineata a plouat in draci, cam pana spre ora 13, pe la vreo 15 s-au rasfirat putin norii, iar o ora ma tarziu a iesit un soare atat de frumos ca ma cam tenta sa dau o fuga la Dunare (vreo 200m de unde stau), doar ca stiam ca n-am sanse sa prind nimic, ca apa-i tot rece.

In fine caut cotele Dunarii pe net si vad ca la Harsova apa este la cota 395 si are 5 grade Celsius. Putin... ultimul avat l-am luat in decembrie 2014 la 6 grade, dar... am zis sa incerc, macar sa ma bucur de timpul frumos.

Merg in acelasi curent puternic, dau cu niste gume verzi-fosforescente pe jig de 10g, apoi pun Kastmaster-ul de 42g si arunc la distanta unde sareau o data avati de la kg in sus. Dau, si dau, si dau, si mai la suprafata si mai pe fund si... nimic. Merg in dreapta curentului la cateva zeci de metri si dau in apa linistita, inclusiv pe fund (10-15m) si... nimic.

In fine, in jurul orei 18 strang laseta si.. o iau frumos spre casa..

ps: astep sa ajunga Dunarea la 6 grade pt urmatoarea iesire...