Deci, hands on experience
Sar peste caracterisiticile mulinetei Daiwa Crossfire A 2500 FD, le gasiti pe Google pe nshpe mii de site-uri, orice taranoi cuPrima problema:
Sa incepem cu firul. Ei bine, de aici porneste dezamagirea si principala problema: asezarea firului pe tambur:
Pai ce plm e asta frate? E o Daiwa de 150 lei (~35 euro), nu o bomba de 20 de lei luata din piata, care oricum aseaza aproape perfect firul pe tambur. Cum e posibil sa mai vinzi in masa seria Crossfire A 2500FD cand firul ajunge spre marginea din varf la 1 mm iar la baza tamburului ai minus 5-7 mm? Asezarea firului in modul asta inseamna multe peruci daca nu ai grija sa mulinezi aproximativ in aceeasi tensiune. De fapt, de dimineata, m-am trezit cu ditamai peruca intre mulineta si primul inel (de la baza) al lansetei.
Din punctul asta de vedere ti-o furi cu varianta de la Crossfire. Trebuie sa mai iau o mulineta pt alta lanseta, dar in mod sigur varianta Crossfire n-o voi alege. Versiunea mai ieftina (Sweepfire - cu vreo 30%) nu mi-a facut astfel de probleme la tambur.
Se pare ca problema cu peruca (ce apare intre mulineta si inelul mare al lansetei) apare doar cand ai tamburul plin.
A doua problema:
Tamburul de rezerva (de plastic/nylon/ABS sau cum plm i-o zice) are o dunga/linie incretita pe marginea de sus a tamburului, pe "buza", probabil de la turnare. A trebuit sa i-o pilesc usor ca sa nu-mi agate firul in lanseuri. Pacat, pt ca detaliile astea eclipseaza dramatic mulineta, chiar daca pe partea de functionare a mecanismelor este ireprosabila, chiar peste multe asteptari.
A treia problema:
Manerul (cel de care prinzi cu mana) nu este proiectat cum trebuie, scoate uneori in zgomot usor de tacanic cu fiecare rotire.
In rest... cam atat cu problemele.
Deci, am folosit-o ieri seara vreo 2 ore si de dimineata vreo 4 ore, pe Dunare, in curenti de apa foarte puternici, cat si in zone mai linistite. Diferenta intre Crossfire si vechea mulineta (Daiwa Sweepfire) este uriasa, mai ales in curentii foarte rapizi, cei trei rulmenti din dotarea Crossfire A isi fac treaba impecabil, iar mulinatul este foarte silentios, aproape ca nu se simte tensiunea generata de apa asupra nalucilor.
Daca ai tamburul plin vei fi foarte multumit de lanseurile lungi (arunc mult mai departe decat cu Sweepfire - am utilizat acelasi fir si aceeasi lanseta pt comparatie), doar ca poti oricand sa ai surpriza unei peruci din cauza asezarii proaste a firului pe tambur (initial m-am gandit sa asez firul manual pe tambur, doar ca dupa prima lansare ramaneam cu fir in plus din cauza asezarii ulterioare).
Returnare?
M-am decis sa nu. O data ca mai am vreo jumatate de luna pana in prohibitie si... nah hai sa profit de faptul ca a inceput sa rapeasca avatul pe Dunare - n-am timp de asteptat pt a o trimite inapoi si sa astept iar dupa alta - cine stie ce probleme o mai avea si aia...
Apoi, exceptand problemele de mai sus, m-a impresionat foarte mult felul in care mulineta se comporta pe Dunare. N-am reusit sa prind un avat mai mare de 1kg sa vad cum se comporta cu pesti mari, dar.... tinand cont de cat de silentioasa este... e o bijuterie (murdara de noroi).
Merita s-o cumperi?
Uita-te spre altceva! Sau cel putin asta e parerea mea despre Daiwa Crossfire A 2500 FD...
update:
Mi-a soptit cineva ca asezarea firului in acest mod ar fi denumita de Daiwa "conicitate inversa". PRO: arunci mai departe; CONTRA: peruci mari si dese.
update:
Dupa nici 30 de iesiri mi s-a taiat galetul, desi am avut mereu grija sa nu fie blocat (curatat/uns/etc). Daca-mi luam 3 mulinete la 50 de lei, pun pariu ca cei trei galeti durau mai mult de 200 de iesiri. E clar, o sa incerc Shimano, iar daca si ala e de cacat, atunci o dau pe ieftinaciuni la capitolul mulinete ca Dunarea are curenti puternici si provoaca uzura rapida.
ps: oare cat ma ofticam daca imi luam o mulineta Daiwa la 300-600 de ron pt ca apoi, in cateva zeci de iesiri, sa mi se taie galetul?
No comments:
Post a Comment